Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 19 april 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Saffraan krokus

saffraan krokus Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij saffraan krokus. Lees hieronder wat voor smaak saffraan krokus heeft, hoe u het beste saffraan krokus kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten saffraan krokus het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over saffraan krokus om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamCrocus sativus
FamilienaamLissenfamilie (Iridaceae)
Overige namenHooikrokus.
Buitenlandse namenEngels: Saffron.
Frans: Safran.
Duits: Safran.
Italiaans: Zafferano.
Spaans: Azafran.
OorsprongHet Midden-Oosten, waar de oude Perzen hem al kenden. Door de Moren mee naar Spanje gebracht, waar nu nog de beste saffraan vandaan komt.
VindplaatsEr zijn veel variëteiten in het wild, van Italië tot in Iran. De gekweekte vorm kan, onder de juiste omstandigheden, ook in Nederland groeien.
BeschrijvingEr zijn veel variëteiten in het wild, van Italië tot in Iran. De gekweekte vorm kan, onder de juiste omstandigheden, ook in Nederland groeien.
KweekIn de tuin op een beschut zonnig plekje in goede, wat zanderige grond met een goede afwatering. Vermeerderen kan het beste door boldeling, want door zaaien bloeien de plantjes pas na 3 jaar.
VerduurzamenZodra de bloemen in het voorjaar geheel open staan, worden de stempels en een deel van de stijl met de hand uit de bloem getrokken, direct gedroogd en afgesloten van de lucht bewaard.
EigenschappenZodra de bloemen in het voorjaar geheel open staan, worden de stempels en een deel van de stijl met de hand uit de bloem getrokken, direct gedroogd en afgesloten van de lucht bewaard.
Toepassing spijs & drankEen paar draadjes in dunne soepen, vooral kippensoep. Ook champignons- en aspergesoep kunnen echter wel een draadje velen.
Het combineert in het algemeen bijzonder goed met vis en knoflook.
Saffraan is een klein maar onmisbaar onderdeel van een aantal internationaal bekende gerechten; bouillabaisse,de Marseillaanse vissoep; couscous, een Noord-Afrikaans volksgerecht, gebasseerd op tarwegries; paella; Spaans rijstgerecht met, afhankelijk van de landstreek, vis en kreeftachitge, samen met kip en/of varkensvlees; risotto; een Italiaanse rijstgerecht met in olie gefruite uien; pilau (pilaff, pulao); een rijstgerecht dat oorspronkelijk uit Iran komt en dat gefruit wordt en daarna met bouillon en kruiden verder gekookt; biriyani rijst; een pilau die onder invloed van de Zuid-Indiase specerijen in een soort curry (kerry) wordt omgetoverd.

Saffraan wordt als zodanig, of gedroogd en verkruimeld, of als water c.q. melkextract, 15 minuten voor het eind van de bereiding aan het gerecht toegevoegd.
Toepassing medicinaalEen glas hete melk met een paar draadjes saffraan werkt kalmerend en ontsmettend en is dus een goede remedie tegen slapeloosheid.
Thee van saffraan verlicht een opgeblazen gevoel, wekt transpiratie op en helpt de menstruatie op gang te brengen.
Toepassing huishoudelijkHoewel textiel met saffraan erg mooi geel of oranje geverfd kan worden (boeddhistische monnikspijen), wordt de saffraankleur meestal verkregen door middel van geelwortel en goudsbloemextract, want saffraan is erg duur. 1 kilo saffraan wordt geleverd door de stempels van 400.000 bloemen. Dat moet dus wel iets kosten!


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.