Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Wist je dat

  • Een brunch een samenvoeging is van ontbijt en lunch.
  • Je altijd moet beginnen met de gerechten die koud opgediend moeten worden.
  • Je rauwkost en groente met een korte kooktijd zo laat mogelijk moet klaarmaken.
  • Kant en klare soepgroenten er niet slap of verkleurd mogen uitzien, ze zijn dan zeker niet meer vers.
  • Marmite een groente-gist-kruidenmix is die in de vegetarische keuken veel als smaakstof gebruikt wordt.
  • Je tomatensoep zachter van smaak kan maken door voor het opdienen er twee eetlepels melk door te roeren.
  • Je tomatensoep sterker kunt maken door er een eetlepel tomatenpuree of ketchup extra aan toe te voegen.
  • Je bij gebruik van soepkippen een vettere kippenbouillon krijgt.
  • Je in plaats van gepelde tomaten ook twee blikken gepelde tomaten op sap kunt gebruiken.
  • Één in blokjes gesneden hardgekookt ei een feestelijke vulling is van kerriesoep.

    Terug naar boven Naar boven

  • Bij een gebonden soep of saus door middel van een roux, de afmetingen van de margarine en de bloem gelijk zijn.
  • Op een gebonden soep nooit geen vetoogjes mogen komen.
  • Champignons na het in plakjes snijden snel verkleuren (voorkomen door ze in water en azijn te leggen of met citroensap te besprenkelen).
  • Verse champignons herkenbaar zijn aan hun gesloten hoed en zijn witte kleur.
  • Je erwtensoep tot een complete maaltijd serveert als je er roggebrood of bruinbrood bij serveert.
  • Erwtensoep met wentelteefjes, pannenkoeken, flensjes of drie in de pan een lekkere combinatie is.
  • Slablaadjes onder een salade nooit over de rand van de schaal mogen steken.
  • Gepelde garnalen niet langer dan 2 dagen in de koeling kan bewaren.
  • Een restje tonijn de volgende dag lekker is voor op brood.
  • Je kunt voelen of de avocado rijp is door hem bij de steelkant iets in te drukken, het vruchtvlees moet daar zacht aanvoelen.

    Terug naar boven Naar boven

  • Afgekoelde kaasplakken snel hard en taai worden.
  • Gebakken kaasplakken lekker zijn bij groente zoals witlof, kool en stampot.
  • Je rijst geler kunt krijgen door tijdens het koken saffraan toe te voegen.
  • Voor opgerold of dik vlees van ongeveer 500 gram de braadtijd verlengd wordt met 5 minuten.
  • Voor opgerold of dik vlees dat zwaarder is dan 1 kilo de braadtijd verlengd moet worden met minstens 10 minuten.
  • Je een pittige jus krijgt door 1 eetlepel piccalilly toe te voegen aan het eind van de bereiding.
  • Jus voor bijvoorbeeld gehakt op smaak gemaakt kan worden met een eetlepel tomatenpuree.
  • Je gehakt kunt mengen met uisnippers of kerriepoeder.
  • Gehakt met geweekte nasi/bami kruiden en sambal lekker is.
  • Azijn het taaie bindweefsel van vlees voor een groot deel oplost.

    Terug naar boven Naar boven

  • Wiener schnitzels gemaakt worden van dunne kalfslapjes.
  • Je moet voorkomen dat paneermeel tijdens het bakken loslaat, dit vormt namelijk een bittere jus.
  • Lamsvlees het lekkerst is als je het niet helemaal gaar bakt.
  • Kalfslappen de meest malse en licht verteerbare vleessoort is.
  • Je kalfsvlees herkent aan zijn licht roze vlees.
  • Het verstandig is om niet vaker dan 1 keer per 2 weken lever te eten in verband met een te hoge cholesterolgehalte.
  • Het vlees sappiger blijft als je er tijdens het bereiden zo min mogelijk in prikt.
  • Tong tot de duurste vissoort behoort.
  • Van verse vis de ogen bol staan en het visvlees veerkrachtig aanvoelt.
  • Vis op een hoog vuur gebakken moet worden omdat je dan minder kans hebt dat de vis uiteen valt.

    Terug naar boven Naar boven

  • Vis gebakken in olie het beste resultaat geeft (margarine vergroot de kans dat vis te bruin wordt).
  • Je tonijnstukken tijdens het stoven kunt bedekken met plakjes rookspek om zo uitdroging van de tonijn te voorkomen.
  • Je van een restje kalkoen een lekkere ragout kan maken.
  • Je klonten in sauzen kunt voorkomen door in het begin goed te roeren.
  • Je te dun geworden saus kunt binden met maïzena.
  • Kerriesaus met ananas een lekkere combinatie is.
  • Satésaus ook lekker is bij frietjes.
  • Je eenmaal ontdooide producten niet meer mag invriezen voor een tweede keer.
  • Je bij slinkende groenten het zout pas na het slinken toevoegt, je ziet dan pas hoeveel groente het werkelijk is.
  • Bij het opwarmen van spinazie restjes het schadelijke stof nitriet zich ontwikkeld.

    Terug naar boven Naar boven

  • Groene asperges niet geschild hoeven worden.
  • Tuinbonen een extra fijne smaak krijgt wanneer je tijdens het koken een stukje rookspek mee kookt.
  • Koolsoorten het lekkerst zijn als de nerfjes nog iets wat knapperig zijn.
  • Door te lang koken van kool deze zwaarder op de maag valt.
  • Gesneden rauwe witlof ook een lekkere salade kan zijn.
  • Groentenat dat tijdens het smoren overblijft een lekker en mager sausje is voor bij je aardappelen.
  • Sla die gemengd is met saus na een tijdje verflenst.
  • Krulandijvie zachter van smaak is dan gewone andijvie.
  • Je peulvruchten lang kunt bewaren.
  • Peulvruchten als vervanging van vlees goedkoop is.

    Terug naar boven Naar boven

  • Jachtschotel een goede combinatie is met rodekool.
  • Zuurkoolspek lichtgezouten verse spek is.
  • Zilvervliesrijst een ongeslepen rijst is.
  • Rijst ongeveer twee maal zijn eigen volume aan vocht opneemt.
  • Je voor koken van rijst een pan met een dikke bodem moet gebruiken.
  • Je een vel op de pudding kunt voorkomen als je direct na het in de vorm gieten suiker over de pudding strooit.
  • Karamelvla kan gaan schiften als je geen verse melk gebruikt of als de melk te koud is.
  • Een kiwi rijp is als de bovenkant van de kiwi iets wat meegeeft bij het indrukken ervan.
  • Je de schil van een kiwi kunt verwijderen met een aardappelschilmesje.
  • Het gebruiken van een pan met een dikke bodem bij het bereiden van gortenpap de kans op schiften verkleint.

    Terug naar boven Naar boven

  • Je drie in de pan niet te snel moet bakken aangezien ze dan van binnen niet gaar worden.
  • Bij circulatieovens de plaats in de oven niets uitmaakt, de temperatuur is overal gelijk.
  • Bakvormen niet roestig mogen zijn, dit kan er namelijk voor zorgen dat het gerecht aan de bakvorm gaat kleven.
  • Je bakvormen goed moet invetten voor gebruik, zodat het gerecht zich gemakkelijk eruit laat halen.
  • Slagroom gaat schiften als men deze te lang klopt.
  • Je slagroom moet kloppen in een koele omgeving.
  • Je appelflappen ook koud kunt serveren.
  • Het beste is om malse vleessoorten te gebruiken tijdens het gourmetten.
  • Noten in de vegetarische keuken veelal gebruikt worden.
  • Noten het lekkerst blijven als je ze net voor het opdienen toevoegt aan het gerecht.

    Terug naar boven Naar boven

  • Tahoe (tofu) gemaakt wordt uit sap van uitgeperste sojabonen.
  • Tahoe (tofu) eiwit rijk is.
  • Je tahoe (tofu) enkele weken in de koelkast kunt bewaren.
  • Chorizoworst een erg sterke en gekruide worstsoort is.
  • Kouseband in gerechten vervangen kan worden door jonge, dunne sperziebonen.
  • Je kroepoek apart moet serveren, deze wordt anders taai en slap.
  • Als je mie wilt roerbakken, je deze niet geheel gaar moet koken aangezien de mei verder gaart tijdens het roerbakken.
  • Lasagne minder aan elkaar gaat kleven als je tijdens het koken een eetlepel olie meekookt.
  • Lamsvlees altijd goed warm opgediend moet worden omdat het vet vrij snel stolt bij deze vleessoort.
  • Couscous een van de meest bekendste Marokkaanse gerechten is.

    Terug naar boven Naar boven

  • Couscous een soort van grof gemalen tarwe griesmeel is.
  • Bij verse taugé de worteltjes mooi blank van kleur moeten zijn.