Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Rozemarijn

rozemarijn Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij rozemarijn. Lees hieronder wat voor smaak rozemarijn heeft, hoe u het beste rozemarijn kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten rozemarijn het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over rozemarijn om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamRosmarinus officinalis
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiateae)
Overige namenRosmarijn.
Buitenlandse namenEngels: Rosemary.
Frans: Romarin.
Duits: Rosmarin.
Italiaans: Rosmarino, ramerino.
Spaans: Romero, rosmario.
OorsprongDe berghellingen langs de Middellandse Zee.
VindplaatsIn Nederland in de tuin, als heg of tegen een muur.
BeschrijvingIn Nederland in de tuin, als heg of tegen een muur.
KweekVermeerderen door in het vroege voorjaar te zaaien onder glas. Na de nachtvorst uitpoten in lichte grond. Stekken lukt ook met uitlopers van een- of tweejarige planten.
VerduurzamenNa de bloei snoeien en de takken drogen.
EigenschappenNa de bloei snoeien en de takken drogen.
Toepassing spijs & drankGebruik de blaadjes vers, gedroogd of als poeder.
De aroma’s van de Franse, Spaanse en Italiaanse rozemarijn verschillen nogal van elkaar, maar ze kunnen allemaal voor dezelfde doeleinden worden gebruikt. Omdat het aroma wat overheersend is, kan men het beste een takje meekoken en dat er weer uitvissen als men proeft dat de gewenste sterkte bereikt is.
Bij koud of kort verhitte gerechten is het beter een olie- of azijnaftreksel te gebruiken. Het aroma past goed bij lamsvlees, kip en wild, en komt vooral goed tot zijn recht in de Italiaanse culinaire combinatie van rode wijn, knoflook en rozemarijn (bijvoorbeeld als marinade). Ook met paling, in dikke soepen en bij peulvruchten werkt rozemarijn smaakverhogend, mits met mate gebruikt.
Toepassing medicinaalRozemarijn doet het bloed sneller stromen. Er zijn daarom veel huidpreperaten op basis van rozemarijnolie tegen stijfheid, spierpijn en kneuzingen. Als de huid beter doorbloed is krijgt men een betere plaatselijke verwarming en kan het bloed makkelijker stoffen aanvoeren die op een bepaalde plaats nodig zijn.
Rozemarijn werkt desinfecterend en helpt om wonden sneller te genzen. Dat maakt het ook geschikt tegen roos.
De gedroogde blaadjes worden bij een astma-aanval wel als sigaret of in een pijp gerookt.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van rozemarijn.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.