Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 17 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Florentijnse lis

florentijnse lis Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij florentijnse lis. Lees hieronder wat voor smaak florentijnse lis heeft, hoe u het beste florentijnse lis kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten florentijnse lis het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over florentijnse lis om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamIris florentina
FamilienaamLissenfamilie (Iridaceae)
Overige namenDrankwortel, theewortel, bijtworteltjes.
Buitenlandse namenEngels: Orris.
Frans: Iris.
Duits: Florentina.
Italiaans: Giaggiolo.
Spaans: Raiz de iris florentina.
OorsprongMiddellandse-Zeegebied.
VindplaatsIn Nederland zowel gekweekt als in het wild.
BeschrijvingIn Nederland zowel gekweekt als in het wild.
KweekVermeerderen door worteldeling. Elke grondsoort is daarvoor geschikt.
VerduurzamenDe verse reukloze wortels rooien, drogen en tot poeder malen.
EigenschappenDe verse reukloze wortels rooien, drogen en tot poeder malen.
Toepassing spijs & drank-
Toepassing medicinaal-
Toepassing huishoudelijkHet droge poeder wordt in reukschalen samen met bloemen en kruiden gebruikt, niet alleen vanwege de geur, maar ook om haar fixatieve (reukhoudende) eigenschappen. Daarom wordt de poeder ook nogal eens toegepast in de reukstoffenindustrie.
Het gedroogde wortelpoeder van de gele lis heeft een adstringerende werking. Met ijzer als beitsmiddel levert het een zwarte kleurstof.
De bloemen leveren een gele kleurstof.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.