Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, maandag 20 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Citroenmelisse (citroenkruid)

citroenmelisse (citroenkruid) Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij citroenmelisse (citroenkruid). Lees hieronder wat voor smaak citroenmelisse (citroenkruid) heeft, hoe u het beste citroenmelisse (citroenkruid) kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten citroenmelisse (citroenkruid) het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over citroenmelisse (citroenkruid) om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamMelissa officinalis
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiateae)
Overige namenCitroenkruid, concilie-de-grein, melis, bijenkruid, bijenblad.
Buitenlandse namenEngels: Lamonbalm.
Frans: Mèlisse.
Duits: Melisse.
Italiaans: Melissa, Appiatro.
Spaans: Balsamo de limon.
OorsprongMidden-Oosten. In de 10e eeuw door de Arabieren naar Spanje en Italië gebracht en gekweekt; daarna hebben de middeleeuwse monniken het kruid verder zuidwaarts verspreid.
Vindplaats-
Beschrijving-
KweekVermeerderen gaat erg makkelijk door zaaien, scheuren, stekken of worteldeling in vochtig goede grond op een beschutte zonnige plek.
Zaai vroeg in het voorjaar of stek/scheur in het najaar, vòòr de nachtvorst. Regelmatig wieden en voluit laten groeien.
VerduurzamenNa het eerste jaar vlak voor het bloeien de bladeren plukken zonder ze te beschadigen.
Drogen in het donker.
EigenschappenNa het eerste jaar vlak voor het bloeien de bladeren plukken zonder ze te beschadigen.
Drogen in het donker.
Toepassing spijs & drankTe gebruiken als citroen, vooral in vruchtengerechten zoals compôtes en bowls, maar ook in salades, visschotels en sauzen. Meekoken schaadt het aroma.
Toepassing medicinaalMelissethee is een kalmerende en opbeurende drank die helpt tegen verkoudheid, koorts en een zwaar hoofd. Er zit een stof in die galafscheiding bevorderd en middelijkheid tegengaat. Het beste kan men een infuus maken van 75 gram gedroogde melessebloemen en -bladeren, 20 gram kamille en 15 gram muntblad. Begieten met 300 gram (0,3 liter) kokend water; na 10 minuten door een zeef gieten. Hiervan 2 à 3 kleine kopjes per dag nemen en daarna een kwartiertje rusten.
Schone verse gekneusde bladeren vormen een pijnstillend wondkompres.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.