Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 14 december 2018.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Ui

ui Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij ui. Lees hieronder wat voor smaak ui heeft, hoe u het beste ui kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten ui het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over ui om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamAllium cepa
FamilienaamLeliefamilie (Liliaceae)
Overige namenAjuin, siebel.
Buitenlandse namenEngels: Onion.
Frans: Oignon.
Duits: Zwiebel.
Italiaans: Cipolla.
Spaans: Cebolla.
OorsprongVermoedelijk Iran (Perzië; de ui was 4000 jaar voor Christus al in Egypte bekend).
VindplaatsOveral ter wereld, maar niet in het wild. De afmeting, smaak, kleur en kwaliteit zijn overal verschillend.
BeschrijvingOveral ter wereld, maar niet in het wild. De afmeting, smaak, kleur en kwaliteit zijn overal verschillend.
KweekAlle soorten ui zijn het beste te kweken uit eenjarige plantuitjes.
Verduurzamen-
Eigenschappen-
Toepassing spijs & drankDeze kan bekend verondersteld worden. Gebruik rauwe uien direct of zet ze onder koud water om de metaalachtige smaak te voorkomen van de sulfiden, die ontleden als ze aan lucht worden blootgesteld. Deze metaalsmaak vindt men terug in kababs, Oosterse vleeskoekjes die op een houtskoolvuur geroosterd worden.
Toepassing medicinaalIn het algemeen werkt het eten van alle uiachtigen (rauw of bereid) bloeddrukverlagend, darmreinigend, bloedzuiverend en eetlust verhogend.
Winterhanden en -voeten zijn te genezen door 2 à 3 maal per dag te masseren met een mengsel van het sap van een ui en een halve theelepel lanoline. Wanneer het mengsel op haemorroïden (aambeien) gesmeerd wordt, verzacht het de jeuk en de pijn.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van ui.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.