Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, donderdag 23 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Blauwe bosbes

blauwe bosbes Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij blauwe bosbes. Lees hieronder wat voor smaak blauwe bosbes heeft, hoe u het beste blauwe bosbes kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten blauwe bosbes het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over blauwe bosbes om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamVaccinium myrtillus
Familienaamhiedekruidfamilie (Ericaceae)
Overige namenBlauwbes, blibberbes, klokkebei, kraakbes.
Buitenlandse namenEngels: Bilberry.
Frans: Myrtille.
Duits: Heidelbeere.
Italiaans: Mirtillo azzurro.
Spaans: Mirtilo azul.
OorsprongIn Europa en Noord-Azië.

VindplaatsIn Europa en Noord-Azië op schrale zandgronden om bosachtig gebied.

BeschrijvingIn Europa en Noord-Azië op schrale zandgronden om bosachtig gebied.

Kweek-
VerduurzamenBessen en bladeren worden voor medische doeleinden gedroogd.
EigenschappenBessen en bladeren worden voor medische doeleinden gedroogd.
Toepassing spijs & drankBosbessen leveren heerlijke dranken, of ze nu rauw zijn of gekookt of gefermenteerd (wijn).
De gekweekte bosbes smaakt flauwer, maar citroensap en eventueel wat honing verhogen de smaak.
Vanwege de pectine is er goed jam van te maken.
Toepassing medicinaalDe schil van de gedroogde bes bevat een stof die diarree geneest. Door op de bes te kauwen, wordt die in het lichaam opgenomen.
Verder bevat de bes een stof die vooral genezend werkt op ontstoken mondslijmvliezen, keelontsteking en angina.
Een derde stof werkt sterk ontsmettend, vooral bij mondblaren en ontstekingen.
Bosbessenwijn is een goed tonicum.
Thee van het blad doet maagkrampen bedaren en heeft een verlagende invloed op het bloedsuikergehalte.

Een oogbadje met een afkooksel van de bladeren helpt tegen oogontstekkingen.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van blauwe bosbes.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.