Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zondag 19 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Echte karwij

echte karwij Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij echte karwij. Lees hieronder wat voor smaak echte karwij heeft, hoe u het beste echte karwij kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten echte karwij het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over echte karwij om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamCarum carvi
FamilienaamSchermbloemenfamilie (Umbellifereae)
Overige namenGeitevoet, kummel, wedzaad.
Buitenlandse namenEngels: Caraway.
Frans: Carvi, Cumin des prés.
Duits: Kümmel.
Italiaans: Carvi.
Spaans: Alcaravea.
OorsprongUit gebieden met een gematigde klimaat in Azië.
VindplaatsIn het wild in sommige streken van Europa, maar in Nederland alleen gekweekt veelal in de provincie Groningen.
BeschrijvingIn het wild in sommige streken van Europa, maar in Nederland alleen gekweekt veelal in de provincie Groningen.
KweekHet rijpe zaad van de echte karwij wordt vroeg in het voorjaar op kleigrond gezaaid en in de zomer geoogst.
VerduurzamenKnip de schermen van de echte karwij af als de zaden bijna rijp zijn. Hang ze op boven een bak om het gedroogde zaad op te vangen.
EigenschappenKnip de schermen van de echte karwij af als de zaden bijna rijp zijn. Hang ze op boven een bak om het gedroogde zaad op te vangen.
Toepassing spijs & drankIn duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Scandinavië en Rusland wordt karwij of kummelzaad verwerkt in brood, koek, gebak, kaas en groenten.
De bladeren van karwij zijn mild van smaak en worden als toekruid en garnering in en op salades, en in smeersels en soepen gebruikt.
De eetbare wortel van karwij, die als pastinaken smaken, kunnen in een hutspotachtig gerecht verwerkt worden, waardoor dit gerecht niet zo naar worteltjes smaakt.
De reeds eerder genoemde landen kennen verscheidene alchoholische dranken op basis van het karwijaroma; aquavit en kummellikeur zijn de bekenste.
Toepassing medicinaalKauwen op karwijzaad werkt digestief, eetlustopwekkend (hetgeen vaak samengaat) en ademzuiverend.
Thee van de gekneusde karwijzaden helpt tegen buikkramp.
Toepassing huishoudelijkVerschillende tandpasta’s, vooral Amerikaanse, hebben in hun aromacomplex karwijolie als belangrijkste component.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.