Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Bernagie

bernagie Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij bernagie. Lees hieronder wat voor smaak bernagie heeft, hoe u het beste bernagie kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten bernagie het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over bernagie om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamBorago officinalis
FamilienaamRuwbladigenfamilie (Boraginaceae)
Overige namenBorage, boragie, komkommerkruid, prikneuzen.
Buitenlandse namenEngels: Borage.
Frans: Bourrage.
Duits: Boretsch, Gurkenkraut.
Italiaans: Boragine.
Spaans: Borranja.
OorsprongWaarschijnlijk in Syrië.
VindplaatsIn heel Europa en Amerika; gekweekt en verwilderd.
BeschrijvingIn heel Europa en Amerika; gekweekt en verwilderd.
KweekDe Bernagie is een eenjarige plant, die soms in huis of in de kas de winter kan overleven, het beste te vermeerderen door zaad. Zaaien in april-mei. De zaailingen moeten tot 50 centimeter afstand verspreid worden of uitgedund. Ze hebben kalkachtige grond nodig en een zonnige plaats, bijvoorbeeld een hoog plateau van een rotstuin. Regelmatig begieten en wieden.
VerduurzamenDoor het drogen van de bladeren gaat de smaak verloren, maar de actieve bestanddelen blijven op volle sterkte. De bloeiende toppen en bladeren in juli en augustus plukken en in de schaduw drogen.
EigenschappenDoor het drogen van de bladeren gaat de smaak verloren, maar de actieve bestanddelen blijven op volle sterkte. De bloeiende toppen en bladeren in juli en augustus plukken en in de schaduw drogen.
Toepassing spijs & drankHele jonge blaadjes smaken lekker door salades en in kruidenboter. Grotere jonge bladen worden vooral in Italië als bladgroente gekookt en dienen vaak als vulling in bijvoorbeeld ravioli.
De smaak lijkt op die van een takje bittere komkommer, maar is pittiger door een ziltig smakend planteslijm.
De bloemen smaken ook goed en worden als garnering van salades gebruikt.
De dunne steeltjes geven extra smaak aan bowls, sappen, cider en ijsthee.
Toepassing medicinaalDoor een verkoelende en zweetuitdrijvende werking kan bij koorts een blad in de mond verlichting brengen.
Een infuus van bladeren en bloemen heeft een gunstige werking op hoest en verkoudheid.
Fijngewreven bladeren doen zwellingen slinken.
Toepassing huishoudelijkMet de blauwe bloemen kan men keuken vloeistoffen, bijvoorbeeld kruidenazijn, een blauw kleurtje geven.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.