Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij spaanse peper. Lees hieronder wat voor
smaak spaanse peper heeft, hoe u het beste spaanse peper kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten spaanse peper het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over spaanse peper om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
In het wild in Midden-Amerika. Door de Portugezen ten tijde van Columbus naar Europa en vervolgens naar het Nabije- en vooral het Verre Oosten gebracht.
Vindplaats
In Nederland gekweekt, binnenshuis of in een broeikas.
Beschrijving
In Nederland gekweekt, binnenshuis of in een broeikas.
Kweek
Door een plantje van de kwekerij, die echter alleen in huis of kas tot bloei en rijping komt.
Verduurzamen
Vers, gedroogd of als poeder.
Eigenschappen
Vers, gedroogd of als poeder.
Toepassing spijs & drank
De onrijpe groene pepers zijn in Nederland normaal verkrijgbaar en zijn behalve in Oosterse gerechten en chutney-mengsels ook in smeersels, salades en koude sauzen te gebruiken.
De aan de struiken gerijpte rode pepers vormen de basis voor de Indonesische sambal, de Chinese pepersaus en de Zuidamerikaanse tabasco. Er worden meer van de kleine hete chilipepers gegeten naarmate het land een heter klimaat heeft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verkoelende effect van de pepertjes, doordat de sterke smaak de transpiratie doet toenemen. Dit werkt bloedvaatverwijdend en verkoelend. Overdaad schaadt echter; te veel pepertjes werken sterk laxerend door irritatie van de darmslijm en ook de maagwand kan geïrriteerd raken. Werkzaam ‘tegengif’ dat ook de brand in de mond blust, is melk, yoghurt, ijs, een schepje suiker of een hapje rijst of droog brood.
Spaanse peper wordt in inmaakkruiden gebruikt.
Gemalen Spaanse peper wordt cayennepeper genoemd. Grof gemalen cayennepeper wordt ook wel chilipeper genoemd, niet te verwarren met chilipoeder, dat een mengsel is van cayennepeper, komijn, knoflook en soms oregano.
Toepassing medicinaal
Rode Spaanse peper (capsicum) wordt voornamelijk voor uitwendig gebruik verwerkt in zalven om de huid te verwarmen bij spierpijn en stijfheid in nek en schouders. Door de etherische olie in de Spaanse peper wordt een huidirritatie opgewekt waardoor bloeddoorstroming onder het huisoppervlak ontstaat, hetgeen herstel bevordert.