Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, woensdag 19 december 2018.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Spaanse peper

spaanse peper Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij spaanse peper. Lees hieronder wat voor smaak spaanse peper heeft, hoe u het beste spaanse peper kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten spaanse peper het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over spaanse peper om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamCapsicum frutescens
FamilienaamNachtschadefamilie (Solanaceae)
Overige namenLombok, bijtbezie.
Buitenlandse namenEngels: Chilipeper.
Frans: Piment fort, piment rouge.
Duits: Roter Pfeffer.
Italiaans: Diavoletto peperoncino.
Spaans: Guindilla.
OorsprongIn het wild in Midden-Amerika. Door de Portugezen ten tijde van Columbus naar Europa en vervolgens naar het Nabije- en vooral het Verre Oosten gebracht.
VindplaatsIn Nederland gekweekt, binnenshuis of in een broeikas.
BeschrijvingIn Nederland gekweekt, binnenshuis of in een broeikas.
KweekDoor een plantje van de kwekerij, die echter alleen in huis of kas tot bloei en rijping komt.
VerduurzamenVers, gedroogd of als poeder.
EigenschappenVers, gedroogd of als poeder.
Toepassing spijs & drankDe onrijpe groene pepers zijn in Nederland normaal verkrijgbaar en zijn behalve in Oosterse gerechten en chutney-mengsels ook in smeersels, salades en koude sauzen te gebruiken.
De aan de struiken gerijpte rode pepers vormen de basis voor de Indonesische sambal, de Chinese pepersaus en de Zuidamerikaanse tabasco. Er worden meer van de kleine hete chilipepers gegeten naarmate het land een heter klimaat heeft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verkoelende effect van de pepertjes, doordat de sterke smaak de transpiratie doet toenemen. Dit werkt bloedvaatverwijdend en verkoelend. Overdaad schaadt echter; te veel pepertjes werken sterk laxerend door irritatie van de darmslijm en ook de maagwand kan geïrriteerd raken. Werkzaam ‘tegengif’ dat ook de brand in de mond blust, is melk, yoghurt, ijs, een schepje suiker of een hapje rijst of droog brood.
Spaanse peper wordt in inmaakkruiden gebruikt.
Gemalen Spaanse peper wordt cayennepeper genoemd. Grof gemalen cayennepeper wordt ook wel chilipeper genoemd, niet te verwarren met chilipoeder, dat een mengsel is van cayennepeper, komijn, knoflook en soms oregano.
Toepassing medicinaalRode Spaanse peper (capsicum) wordt voornamelijk voor uitwendig gebruik verwerkt in zalven om de huid te verwarmen bij spierpijn en stijfheid in nek en schouders. Door de etherische olie in de Spaanse peper wordt een huidirritatie opgewekt waardoor bloeddoorstroming onder het huisoppervlak ontstaat, hetgeen herstel bevordert.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.