Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Witte mosterd

witte mosterd Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij witte mosterd. Lees hieronder wat voor smaak witte mosterd heeft, hoe u het beste witte mosterd kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten witte mosterd het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over witte mosterd om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamSinapis alba
FamilienaamKruisbloemenfamilie (Crecifereae)
Overige namenGele mosterd, mostaard, gele merkt.
Buitenlandse namenEngels: Mustard.
Frans: Moutarde.
Duits: Senf.
Italiaans: Senape.
Spaans: Mostaza.
OorsprongMiddenlandse Zeegebied.
VindplaatsIn Nederland en andere streken met een gematigde klimaat wordt mosterd sinds mensenheugenis gekweekt en komt daarom ook verwilderd voor op woeste stenige grond.
BeschrijvingIn Nederland en andere streken met een gematigde klimaat wordt mosterd sinds mensenheugenis gekweekt en komt daarom ook verwilderd voor op woeste stenige grond.
KweekHalf april in zware, zandige grond zaaien; heeft veel zon en vocht nodig.
VerduurzamenDe peulen plukken vlak voordat ze openspringen, dan drogen.
EigenschappenDe peulen plukken vlak voordat ze openspringen, dan drogen.
Toepassing spijs & drankHet jonge blad is sterk eetlustopwekkend en kan als tuinkers gegeten worden.
De zaden werken conserverend en vormen een vast bestanddeel van inleg in het zuur, bijvoorbeeld van visgerechten als rolmops. Gemalen zaden hebben ook emulgerende eigenschappen en komen voor in veel mayonaiserecepten.

Als het zaad gedroogd en gemalen is, blijft het reuk- en smaakloos. Wanneer het met water wordt aangemaakt, komt de olie vrij, die met haar scherpe reuk en smaak vele culinaire en medische toepassingen kent.

Engelse mosterdpoeder bestaat naast mosterd uit bloem, kurkuma en cayennepeper en is een must bij roastbeef (rosbief) en Welsh rarebit (toast met kaas onder de grill).



Andere soorten mosterd zijn o.a. de
‘witte’ Franse Dyon-mosterd, de donkere Bordeaux-mosterd die dragon bevat, de grof gemalen Zaanse mosterd, en de Duitse
‘Düsseldorfer’ mosterd die ook mierikwortel bevat.

Gezien de invasie van Amerikaanse cafetaria’s als Wimpy en MacDonald moet de slappe dunne mayonaiseachtige Amerikaanse mosterd nog vermeld worden. Deze wordt van gepelde witte mosterdzaadjes bereid en vooral in hotdogs gebruikt.
Toepassing medicinaal-
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van witte mosterd.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.