Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, maandag 20 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Gemberplant

gemberplant Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij gemberplant. Lees hieronder wat voor smaak gemberplant heeft, hoe u het beste gemberplant kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten gemberplant het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over gemberplant om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamZingiber officinale
FamilienaamGemberachtigen (Zingiberaceae)
Overige namenDjahé (djahe)
Buitenlandse namenEngels: Ginger.
Frans: Gingembre.
Duits: Ingwer.
Italiaans: Zenzero.
Spaans: Jengibre.
Maleis: Djahé.
Hindi: Sont adrak.
OorsprongGroeit in tropische wouden in Zuidoost-Azië en is familie van kalmoes en zwaardlelie.
VindplaatsVan India tot China, gekweekt in de schaduw.
BeschrijvingVan India tot China, gekweekt in de schaduw.
Kweek-
VerduurzamenAls de bladeren van de gemberplant gaan verwelken, worden de vlezige gelede wortelstokken gerooid.
Verse, in stukken gesneden wortelstokken leveren de zachte, geurige, verse groene gember.
Gedroogde en gebleekte wortels hebben het beste aroma; deze wortels moeten gekneusd worden gebruikt.
De zeer jonge, malse wortelstokken leveren de natte gember. Ze worden door de Chinezen voorbehandeld met zeewater, waarna ze in suiker worden gezet. Andere volkeren koken de gemberwortel een paar keer in suikerwater alvorens ze in suiker te zetten (geconfijte vorm).
De beste kwaliteit heet stemgember.
EigenschappenAls de bladeren van de gemberplant gaan verwelken, worden de vlezige gelede wortelstokken gerooid.
Verse, in stukken gesneden wortelstokken leveren de zachte, geurige, verse groene gember.
Gedroogde en gebleekte wortels hebben het beste aroma; deze wortels moeten gekneusd worden gebruikt.
De zeer jonge, malse wortelstokken leveren de natte gember. Ze worden door de Chinezen voorbehandeld met zeewater, waarna ze in suiker worden gezet. Andere volkeren koken de gemberwortel een paar keer in suikerwater alvorens ze in suiker te zetten (geconfijte vorm).
De beste kwaliteit heet stemgember.
Toepassing spijs & drankIn Europa wordt de gemberplant voornamelijk in zoete, gebakken spijzen, soms als poeder gebruikt.
In Nederland is o.a. de gemberkoek bekend. Verder zijn er diverse soorten gemberbier en gemberwijn.
Gemberpoeder wordt ook wel op meloen en perzik gestrooid.
In de Chinese keuken wordt het veelvuldig gebruikt in zoetzure gerechten, bij bijvoorbeeld koe-l-youk.
De meeste Aziatische currygerechten, evenals chutney’s en andere sauzen en pickles, bevatten gember.
Toepassing medicinaalGember is goed voor de spijsvertering; vandaar het gebruik ervan als dessert. Te veel gember brengt echter de spijsvertering weer in de war.
Een aftreksel van gember levert een goede gordeldrank tegen keelpijn en heesheid.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van gemberplant.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.