Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Grote engelwotel

grote engelwotel Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij grote engelwotel. Lees hieronder wat voor smaak grote engelwotel heeft, hoe u het beste grote engelwotel kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten grote engelwotel het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over grote engelwotel om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamAngelica archangelica
FamilienaamSchermbloemenfamilie (Umbellifereae)
Overige namenAngelica, aartsengelwortel.
Buitenlandse namenEngels: Angelica, Garden angelica.
Frans: Angélique.
Duits: Angelika, Engelwurz.
Italiaans: Angelica.
Spaans: Angélica.
OorsprongHoog-noordelijke op vochtige schaduwplaatsen in IJsland, Lapland en Rusland groeit de gewone engelwortel (Angelica sylvestris), waaruit de grote engelwortel gekweekt is.
VindplaatsIn Nederland gekweekt, ook als tuinplant.
BeschrijvingIn Nederland gekweekt, ook als tuinplant.
KweekGrote engelwortel vermeerderen door zaaien; gebruik vers zaad in ondiepe geultjes in de nazomer, want het verliest snel zijn kiemkracht. Als de schermbloemen niet afgeknipt worden, zaait het kruid zichzelf uit. Ook de uitlopers rondom de grote engelwortel kunnen meestal met succes uitgezet worden.
VerduurzamenPluk de bladeren van de grote engelwortel voor de plant gaat bloeien en droog ze heel zorgvuldig in de schaduw. Pluk de stengels in de vroege zomer en rooi de wortels in het najaar van het eerste jaar. De schermen van de grote engelwortel plukken, zodra het zaad begint te rijpen en ondersteboven boven een bak drogen.
EigenschappenPluk de bladeren van de grote engelwortel voor de plant gaat bloeien en droog ze heel zorgvuldig in de schaduw. Pluk de stengels in de vroege zomer en rooi de wortels in het najaar van het eerste jaar. De schermen van de grote engelwortel plukken, zodra het zaad begint te rijpen en ondersteboven boven een bak drogen.
Toepassing spijs & drankIn het hoge noorden worden delen van de wilde grote engelwortel, maar vooral de bladstelen, even gekookt om de bittere smaak te verwijderen voor hij als groente wordt gegeten.
Blad en stengel zijn een aromatische toekruid in visgerechten.
Thee van de gedroogde groge engelwortelbladeren smaakt naar Chinese geurthee.
Stengel en blad worden gekonfijt en gebruikt als taart- en puddingdecoratie.

Kleine hoeveelheden vers wortelschaafsel van de grote engelwortel geven jams en vooral marmelades een interessanter aroma.
De zaden, of vaker hun etherische olie, worden mede gebruikt om alchoholische draken als gin, vermout, chartreuse en benedictine te aromatiseren.
Toepassing medicinaalExtracten van het zaad van de grote engelwortel leveren een eetlustopwekkend tonicum.
Een 10-minuteninfuus van 20 gram geraspte engelwortel in 80 centiliter kokend water is een goed diureticum (ontwaterend middel) en depurativum ( bloedzuiverend middel).
100 gram zaad van de grote engelwortel 15 minuten gekookt in 0,5 liter water werkt zowel darmregulerend bij diarreeachtige stoornissen als eetlustopwekkend.
Thee van de engelwortel wordt wel gebruikt als bestrijdingsmiddel bij alcholisme.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.