Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, maandag 20 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Eenjarige bonenkruid

eenjarige bonenkruid Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij eenjarige bonenkruid. Lees hieronder wat voor smaak eenjarige bonenkruid heeft, hoe u het beste eenjarige bonenkruid kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten eenjarige bonenkruid het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over eenjarige bonenkruid om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamSeturea hortensis
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiateae)
Overige namenKunne, koele, peperkruid, scharekruid, tuinbonenkruid.
Buitenlandse namenEngels: Summer savoury.
Frans: Sarriette.
Duits: Bohnenkraut, Kölle.
Italiaans: Santo reggia.
Spaans: Ajedrea de jardin.
OorsprongIn Zuid-Europa, waar vele aromatische soorten in het wild groeien, werd bonenkruid al in de keuken van de Oude Romeinen gebruikt.
Vindplaats-
Beschrijving-
KweekIn april-mei in ondiepe geulen zaaien in vochtige zandgrond en met lichte grond bedekken. Op een zonnige plaats ontkiemt het zaad na 3 weken. De zaailingen uitdunnen tot een afstand van omgeveer 20 centimeter. Het kruid is ook een goede potplant. Eind juni kan men het verkregen zaad opnieuw zaaien.
VerduurzamenDe gehele plant vlak voor de bloei oogsten en in de schaduw drogen, dan behoudt het kruid zijn totale aroma.
EigenschappenDe gehele plant vlak voor de bloei oogsten en in de schaduw drogen, dan behoudt het kruid zijn totale aroma.
Toepassing spijs & drankBonenkruid verhoogt in grote mate de smaak van zoutarme en/of pepervrije gerechten. Toegevoegd aan peulvruchten bevordert het daarnaast de spijsvertering van deze nogal zwaar verteerbare gerechten. Zorg echter dat het aroma niet gaat overheersen.
In inmaakazijn voor augurken is het kruid een aan te bevelen ingrediënt.
Toepassing medicinaalEen thee van 20 gram blad op 1 liter kokend water verdrijft wormen. De dosis voor een volwassene is 4 kopjes van deze thee per dag.
Een decoct (afkooksel) van 100 gram blad dat 10 minuten in 1 liter water is gekookt, is door de adstringerende werking een goed middel tegen diarree. Na de filtratie echter wel suiker toevoegen om enigszins drinkbaar te maken!
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.