Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 24 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Heemst

heemst Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij heemst. Lees hieronder wat voor smaak heemst heeft, hoe u het beste heemst kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten heemst het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over heemst om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamAlthaea officinalis
FamilienaamKaasjeskruidfamilie (Malvaceae)
Overige namenTandwortel, witte maluwewortel.
Buitenlandse namenEngels: Marsg-Mallow, Marsh leaves.
Frans: Guimauwe, Althée.
Duits: Althee, Eibisch.
Italiaans: Bis malva.
Spaans: Malva risco.
OorsprongHeel Europa; andere kaasjeskruidfamilieleden over de hele wereld.
VindplaatsIn Nederland in zilte of brakke rietmoerassen.
BeschrijvingIn Nederland in zilte of brakke rietmoerassen.
KweekVermeerderen door zaad of door scheuren. Stukjes wortel die een oog hebben op ongeveer 60 centimeter afstand van elkaar in lichte, vochtige grond poten.
VerduurzamenDe bladeren vlak voor de bloei plukken en drogen. De wortels rooien als ze twee jaar oud zijn.
EigenschappenDe bladeren vlak voor de bloei plukken en drogen. De wortels rooien als ze twee jaar oud zijn.
Toepassing spijs & drankJonge blaadjes kunnen vers als groente gekookt en gegeten worden. Ook in soepen en salades smaken ze goed.
De wortels, mits goed gestoofd, worden hier en daar als een delicatesse beschouwd.
Toepassing medicinaalEr bestaat een heemstsiroop die zacht laxerend werkt. Deze siroop helpt ook tegen hoest en keelpijn. Een stoombad met wat stukjes van de wortel helpt goed tegen oogbijholte-ontsteking (sinusitis).
Een koud waterextract van de bladeren vormt een verzachtende ooglotion.
Leg bij spier- of gewrichtspijn, verstuiking of ontsteking geraspte wortel en verse bladeren op de pijnlijke plek; het werkt probaat.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.