Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 16 november 2018.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Laurier

laurier Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij laurier. Lees hieronder wat voor smaak laurier heeft, hoe u het beste laurier kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten laurier het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over laurier om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamLaurus nobilis
FamilienaamLaurierfamilie (Lauraceae)
Overige namenZoete laurier
Buitenlandse namenEngels: Bay Laurel.
Frans: Laurier.
Duits: Lorbeer.
Italiaans: Alloro, Lauro.
Spaans: Laural.
Maleis: Daor salam.
Hindi: Tej pat.
OorsprongKlein-Azië.
VindplaatsLanden rond de Middellandse Zee, waar de laurierboom tot 9 meter hoog wordt.
BeschrijvingLanden rond de Middellandse Zee, waar de laurierboom tot 9 meter hoog wordt.
KweekLaurier is te vermeerderen uit zaad, maar dat gaat moeilijk. Stekken lukt wel als dit vroeg in de zomer wordt gedaan op een wat broeierige dag. Poot de stekken op een beschutte, zonnige plek in licht besmette grond met een goede afwatering. Beter is nog de stekken in een pot te planten, dan kunnen ze in de winter binnen gezet worden.
VerduurzamenPluk de bladeren van de laurier op elke willekeurig tijdstip en doog ze in het donker, zodat de kleur en het aroma behouden blijven. Pluk en droog de bessen als ze bijna rijp zijn.
EigenschappenPluk de bladeren van de laurier op elke willekeurig tijdstip en doog ze in het donker, zodat de kleur en het aroma behouden blijven. Pluk en droog de bessen als ze bijna rijp zijn.
Toepassing spijs & drankLaurierbladen worden toegepast bij het bereiden van het bouquet garni, marinades, soepen, sauzen en stoofpotten, van inmaakkruiden en van vleeskruiden. Ze vormen vaak een garnering van paté.
Gebruik een klein blaadjes bij het bereiden van recepten voor vier personen.
Toepassing medicinaalDe bessen van de laurier zijn beter in medicinaal dan culinair opzicht toepasbaar. De vruchtjes werken braakopwekkend en hebben een vruchtafdrijvende werking, doordat ze spierorgaancontractie bevorderen.
Bessen van de laurier prikkelen de huid. Een heet voetbad met gekneusde bessen helpt tegen zweetvoeten, gekneusde en blauwe plekken ondervinden snel verlichting door kompressen van gekneusde bessen.
Laurierbladen in het bad werken ontspannend en kalmerend.
Toepassing huishoudelijkEen laurierblad in een bus meel weert insekten als mijten en kalanders.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.