Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 20 april 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Kardemom

kardemom Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij kardemom. Lees hieronder wat voor smaak kardemom heeft, hoe u het beste kardemom kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten kardemom het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over kardemom om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamElettaria cardamomum
FamilienaamGemberachtigen (Zingiberaceae)
Overige namenKoetsiertje.
Buitenlandse namenEngels: Cardamom.
Frans: Cardamome.
Duits: Kardamom.
Italiaans: Cardamomo.
Spaans: Cardomome
Maleis: Kepoelaga.
Hindi: Jeera.
OorsprongDe heuvelachtige tropische regenwouden van Zuid-India.
Kardemom was reeds bekend bij de klassieke Grieken en Romeinen.
VindplaatsDe beste kardemom komt uit India en Sri Lanka, maar er zijn veel variëteiten, die bijvoorbeeld worden aangeduid met Malabar-, Mysore- en Ceylonkwaliteit. Ook is er een kardemom met een afwijkend, enigszins kamferachtig en inferieur aroma, dat o.a. uit Centraal-Amerika komt.
BeschrijvingDe beste kardemom komt uit India en Sri Lanka, maar er zijn veel variëteiten, die bijvoorbeeld worden aangeduid met Malabar-, Mysore- en Ceylonkwaliteit. Ook is er een kardemom met een afwijkend, enigszins kamferachtig en inferieur aroma, dat o.a. uit Centraal-Amerika komt.
Kweek-
VerduurzamenDe onrijpe vruchten van de kardemom worden geplukt, geleidelijk gedroogd en dikwijls gebleekt tot ze grauwwit van kleur zijn geworden.
EigenschappenDe onrijpe vruchten van de kardemom worden geplukt, geleidelijk gedroogd en dikwijls gebleekt tot ze grauwwit van kleur zijn geworden.
Toepassing spijs & drankKardemom kan zowel met zoet als met hartig gecombineerd worden. In de Nederlandse keuken vormt kardemom een onderdeel van speculaas-, koek- en worstkruiden. In Noord-Duitsland wordt kardemom verwerkt in gebak.
De Arabieren doen kardemom zelfs in de koffie.
Maar het meest wordt deze specerij gebruikt in de keuken van het Indiase continent en met name in curry- en pilaugerechten.
Kardemom gaat in zee veel likeuren; warme wijnen worden er extra aromatisch van.
Toepassing medicinaalKauwen op kardemom wekt de eetlust op, bevordert de spijsvertering en zuivert de adem.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.