Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 18 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

10 belangrijke keukenpunten

10 belangrijke aandachtspunten bij het opdienen van gerechten
10 belangrijke aandachtspunten bij het frituren
10 belangrijke aandachtspunten voor hygiëne
10 belangrijke aandachtspunten voor je persoonlijke veiligheid in de keuken
10 belangrijke aandachtspunten voor een gezonde voeding
10 belangrijke aandachtspunten bij het bereiden van aardappels en groenten


10 belangrijke aandachtspunten voor het opdienen van gerechten

  1. Zorg voor niet beschadigd serviesgoed.
  2. Gebruik servies dat bij elkaar past, zodat het één geheel vormt.
  3. Gebruik serviesgoed dat aangepast is aan de grootte van de porties die je serveert.
  4. Zorg dat de gerechten die je serveert de juiste temperatuur hebben. Verwarm borden en schalen voor, om zo te voorkomen dat de gerechten afkoelen. Dit kan je doen door
    • borden te plaatsen boven een pan met kokend water
    • met behulp van een rechaud
    • of in de oven
  5. Zorg voor een goede en passende garnering bij het gerecht, besteedt hier dan ook voldoende aandacht aan, zodat het gerecht voor het oog er mooi uitziet.
  6. In de zomer is het verstandig om koude/koele gerechten op te dienen op een laagje geschaafd ijs, zodat het gerecht gekoeld blijft.
  7. Zorg dat je de garneringen kort voor het opdienen bij de hand hebt.
  8. Zorg bij het opmaken van een gerecht ervoor dat je de juiste kleurcombinaties gebruikt.
  9. Voor een nette uitstraling van het gerecht voor het opdienen de randen van schalen en ovenschotels met een keukenpapiertje schoonmaken.
  10. Zorg ervoor dat je de schotelrand vrij houdt, dit is makkelijker bij het opdienen, aangezien je de schaal dan beter kunt vasthouden.

10 belangrijke aandachtspunten bij het frituren

  1. Vul een frietpan nooit met teveel vel of olie. Teveel vet of olie in de frituurpan geeft kans op spetteren, overbruisen of vlam in de pan. De pan voor de helft met vet of olie vullen is voldoende.
  2. Zorg ervoor dat je het vet langzaam verhit, je hebt dan minder kans dat je vet verbrand.
  3. Controleer voor het bakken de temperatuur van het vet (doe een broodkostje in het vet, deze moet in 1 minuut bruin gebakken zijn).Een niet goed verhitte frituurpan zorgt ervoor dat de hapjes zich volzuigen met vet, en een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de hapjes te snel bruinen en van binnen nog niet gaar zijn.
  4. Frituur nooit teveel tegelijk, de hapjes moeten de ruimte hebben.
  5. Gebruik een vergiet met keukenpapier om de hapjes na het bakken in te leggen, de hapjes kunnen dan overtollig vet laten absorberen door het keukenpapier (uitdruipen).
  6. Gebruik frituurvet of olie om in te frituren, alleen deze producten kunnen tegen de hoge verhitting van 180 °C.
  7. Na het frituren de olie laten afkoelen. Hierna de olie door een zeef halen. Het beste kan dit als het vet nog net warm is, want anders is het vet al gestold.
  8. Frituurvet niet langer dan een half jaar houdbaar, en nooit meer dan 8 keer te gebruiken.
  9. Oud frituurvet weer terug doen in de fles waar het uit kwam, sluit deze af en gooi hem in de vuilcontainer of vuilnisbak (dit is niet overal toegestaan).
  10. Voorkom dat er vocht uit verpakkingen vanuit diepgevroren producten in je vet komt, dit veroorzaakt bruisen van het vet of de vlam in de pan.

10 belangrijke aandachtspunten voor hygiëne

  1. Was je handen voordat je gaat koken of voordat je gaat eten.
    Was je handen in ieder geval na het aanraken van rauw vlees, vis en gevogelte. Droog de handen af met een schone droge handdoek of met een stuk keukenpapier.
  2. Laat voedsel in de koeling ontdooien, vang het nat op en gooi dit weg. Geknoeid dooiwater altijd schoonvegen met een keukenpapiertje.
  3. Rauw voedsel gescheiden houden van al bereid voedsel.
  4. Eet geen rauw gehakt of tartaar.
  5. Voedsel dat je wilt bewaren na bereiding meteen laten afkoelen (zet het in een bak met koud water), hierna meteen in de koeling zetten.
  6. Bewaar overgebleven eten in de koeling, maar niet langer dan 3 dagen.
  7. Zorg ervoor dat je bij het opwarmen van etensresten het goed laat doorkoken.
  8. Koude gerechten die men wilt opdienen tot aan het serveren in de koelkast bewaren.
  9. Bedek voedsel tegen ongedierte en vliegen, en ruim afval direct op.
  10. Gebruik heet water en een goede sop voor het afwassen, spoel alles na met heet water zodat het sop niet meer op het servies zit, afdrogen met schone theedoek.

10 belangrijke aandachtspunten voor je persoonlijke veiligheid in de keuken

  1. Draag gave kleding, zonder franjes. Zo voorkom je dat je blijft hangen aan keukenapparatuur.
  2. Zorg voor een schone en droge keukenvloer, dit voorkomt dat je uitglijdt.
  3. Houdt de uiterste houdbaarheidsdatum van producten in de gaten, en volg de bewaarvoorschriften op.
  4. Gebruik keukenapparatuur die het KEMA keurmerk hebben.
  5. Bij het openmaken van conservenblikken het deksel er geheel afhalen. Het product niet bewaren in een open conservenblik aangezien dit bederf kan opleveren doordat het voedingsmiddel verbinding kan aangaan met de deklaag.
  6. Zorg voor een goede werkindeling. Dit voorkomt haast. Door een slechte werkindeling kun je onbewust onveilig gaan handelen.
  7. Na het verstrijken van de kooktijd van de snelkookpan, deze onder de koude kraan zetten en laten afkoelen. Hierna pas losdraaien.
  8. Nooit een lucifer bij een gasoven houden die om een of andere reden is uitgegaan. Schakel eerst de oven uit tot je niks meer ruikt.
  9. Gooi nooit producten in het frituurvet, dit voorkomt spatten. Gebruik een mandje of spaan om de producten in het hete (180° C) vet te leggen.
  10. Als men de vlam in de pan krijgt, de warmtebron uitschakelen en een deksel van je af op de pan schuiven.

10 belangrijke aandachtspunten voor een gezonde voeding


  1. Eet gevarieerd.
  2. Wees matig met vet.
  3. Eet volop zetmeel en vezels.
  4. Eet drie maaltijden per dag en neem niet meer dan viermaal een tussendoortje.
  5. Wees zuinig met zout.
  6. Drink dagelijks 3 liter vocht, wees zuinig met alcohol.
  7. Houd je gewicht op pijl.
  8. Voorkom voedselvergiftiging door een goede hygiëne.
  9. Houdt rekening met de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
  10. Lees de productdeclaratie op de verpakking.

10 belangrijke aandachtspunten bij het bereiden van aardappels en groenten

  1. Koop groenten zo vers mogelijk.
  2. Groenten en aardappelen koel, droog, en donker bewaren.
  3. Snijdt tijdens het schoonmaken van groenten alleen het hoognodige weg. Schil aardappelen dun. Zo blijven de voedingsstoffen behouden.
  4. Groenten en aardappelen kort voor het gebruiken pas schoonmaken.
  5. Was altijd eerst de groenten alvorens te snijden.
  6. Laat gewassen en in stukken gesneden groenten niet in water staan.
  7. Kook aardappelen en groenten maar kort, in een gesloten pan met veel water.
  8. Prik aardappelen tijdens het koken niet stuk.
  9. Dien aardappelen en groenten na het bereiden meteen op.
  10. Klop aardappelpuree niet langer als nodig is.