Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 25 november 2017.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten
Receptentabel

Duivekater

Feestdag recept : dit culinair recept is ook geschikt voor: Oud & Nieuw.

Recept informatie

Recept menugang Gebak
Recept keuken Hollandse
Recept bereidingstijd 10 - 20 min
Recept aantal personen 4 pers.
Recept vegetarisch Vegetarsich: Ja
Recept waardering
Duivekater

Ingrediënten

500 gram bloem 
100 gram suiker 
75 gram boter 
2 deciliter water 
40 gram gist 
1   citroen 
1   ei 
2 theelepel(s) zout 

Recept bereiding

Rasp de schil van de citroen. Klop het ei los in een kommetje.

Zeef de bloem boven een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op.

Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/4 van de bloem door. Meng het beslag 1 minuut lang en dek het beslag af met wat van de overige bloem.

Zet de kom ongeveer 20 minuten op een warme plaats. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf van de handloslaat.

Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen. Vet een bakplaat in. Bestuif het werkvlak, de deegrol en uw handen met bloem. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 centimeter lang met puntige uiteinden.

Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 centimeter in en krul de ontstane repen naar binnen toe op.

Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen.

Verwarm de oven 10-15 minuten voor op 200-225 graden Celcius. Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin.

Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.

Recept geplaatst op 24-12-2006 om 12:09:57 door en is 12334 keer bekeken.

Meer recepten

Bekijk ook deze soortgelijke recepten:
Soezen met slagroom en chocolade Soezen met slagroom en chocolade
Pepernoten taart Pepernoten taart
Banketletter Banketletter
Appelflappen de luxe Appelflappen de luxe

Beoordeel recept Waardeer recept duivekater:
  

Recept reactie(s)

  : geplaatst op 04-11-2009 om 22:40:11
het recept klop niet het recept is
geheim en is door mijn vader mee genomen in zijn graf verraden kan ik u melden dat uw recept goedkoop is en dan word 12.00Euro voor z'n brood wel duur. DE prijs word bepaald door de ingredienten waaronder druivensuiker melk van de koe en niet met water het eigeel word opgeslagen met de room tot een beslag. Duiven kater is lettelijk broodcake dus cakebeslag vermengen met brooddeeg.

Vet Onderstrepen Cursief