|
Barbietaart
|
Feestdag recept : dit culinair recept is ook geschikt voor: Overig.
Recept informatie
Ingrediënten
1 barbiepop |
1 grote tulband (vorm) |
1 kleine tulband (vorm) |
1 ronde vorm (28 cm) evt. |
1 paletmes (of anders gewone mes) |
marsepein of fondant |
jam |
Recept bereiding
Je bakt de taarten in de vormen die je nodig hebt, het beste een dag van ten voren. Je hebt een barbie genomen die met haar benen ín de taart past en qua grootte er niet boven uitsteekt. Je kunt de taarten vullen met botercrème en/of een laagje jam. Plaats ze zo netjes mogelijk weer op elkaar en smeer de hele taart in met botercrème. Als alles er opzit, maak dan je paletmes heet onder de kraan, afdrogen en met het hete mes de boter goed vlak maken. Aan de bovenkant blijft het gat zichtbaar.
Vervolgens rol je gekleurde marsepein of fondant uit op een met poedersuiker of maïzena bestrooit werkvlak. Rol het zo gelijkmatig mogelijk uit. Rol het niet te dun, dan scheurt het bij het eroverheen leggen. Ook moet je tijdens het uitrollen steeds je plak draaien, zodat het niet aan je werkvlak blijft plakken. Strooi rustig wat extra poedersuiker als dat wel het geval is.
Daarna til je de marsepein op de taart, laat het dan rustig hangen. Indien je een strakke jurk wilt, moet je het op dat moment meteen zo vormen dat je de jurk strak krijgt. Hierna ga je voorzichtig plooien vormen in de rok, maak zoveel mogelijk gebruik van de plooien die er in zitten en maak ze niet te dun door de 2 lagen marsepein tegen elkaar te drukken. Vorm her en der nog een extra plooi zodat het echt een rok wordt. Hierna snijd je de onderrand eraf. Handig is hierbij een keukenschaar te gebruiken. Als je hem goed vind, druk je voorzichtig boven in het gat open waar straks de pop in komt.
Nu pak je de pop en rolt een stukje marsepein uit voor de kleding. Je hoeft alleen het deel tot net onder haar middel te bekleden. Kijk zelf even hoe je haar aan wilt kleden.
Dan steek je voorzichtig de barbie in de taart, waarbij je oppast dat de marsepein van het lijfje niet door de taart omhoog wordt gedrukt. Hierna kun je om het lijfje heen nog wat accentjes aanbrengen. Door het gat groter of kleiner te maken komt hij ruimer of krapper om het lijfje. Door met het uiteinde een prikker voorzichtig over de uiteinden van de bloem te rollen, krijg je het "geribbelde" effect. Hierna snijd je de bloem aan 1 kant open en plakt hem met behulp van een kléin beetje water vast rondom de barbie. Een volgende bloem maak je met een wat groter gat en evt. in een andere kleur. Je kunt ook zelf iets uitsnijden en om het lijfje heen leggen.
Dan maak je de ondertaart. Vul de taart naar behoefte, en zorg dat hij weer goed vlak is na het vullen. Indien hij nogal gehobbeld is, kun je ipv de jam ook botercrème gebruiken om de oneffenheden te maskeren. Maak je werkvlak daarna goed schoon en zorg dat de taart op een karton of onderplateau ligt. Maak ook de randen goed schoon daarvan. Leg om de taart heen repen bakpapier, zodat je karton of onderplateau niet onder de jam komt. Vervolgens smeer je de ondertaart in met hete abrikozengelei. Dit gaat warm het beste, het kan evt. in de magnetron. Zeef abrikozenjam wel van tevoren, dus: eerst de jam koken (bijv. 4 eetlepels) met wat water (ong. 1 eetlepel), dan zeven en dan kun je smeren.
Vervolgens rol je een stuk marsepein uit, over de taart heen leggen en deze strak om de taart drukken met je handen. Daarna de randen afsnijden met een scherp mes. Hierna meet je de hoogte van de taart op, snij 3 stokjes op maat, zodat ze net aan de oppervlakte van de taart zitten als je ze erin steekt. Als je dit niet doet, zakt je barbie door je ondertaart heen.
Zet nu de barbie op de ondertaart. Zet daarvoor eerst de barbietaart op een stuk karton dat net onder de taart past. Het beste gebruik je hiervoor vetvrij karton of karton bekleedt met bakpapier. Dit karton wordt ondersteund door de 3 stokjes.
Versier de barbie naar behoefte, versier ook evt. de ondertaart en daar kun je dus ook de naam en leeftijd van de jarige opzetten.
Zet een marsepeinen taart liever niet in de koelkast, maar meer op een koele plek. Als je die niet hebt (bijv. hartje zomer) kán hij wel in de koelkast, maar je hebt kans dat de marsepein een beetje nat wordt als je hem er weer uithaalt. Dit geeft een glanslaag op je taart, maar heeft niet echt invloed op de smaak. Zet, indien mogelijk, je koelkast op standje 1, dat scheelt wel iets.
bron: http://deleukstetaarten.citywebz.com/barbie.html
Recept geplaatst op 19-10-2006 om 17:43:41 door en is 23301 keer bekeken.
|
Meer recepten
Recept reactie(s)
|