Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Gewone of Zwarte Vlier

gewone of zwarte vlier Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij gewone of zwarte vlier. Lees hieronder wat voor smaak gewone of zwarte vlier heeft, hoe u het beste gewone of zwarte vlier kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten gewone of zwarte vlier het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over gewone of zwarte vlier om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamSambucus nigra
FamilienaamKamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae)
Overige namenKoning der weide, vledder.
Buitenlandse namenEngels: Elderberry.
Frans: Baie de Sureau.
Duits: Holunderbeere.
Italiaans: Bacea di Sambuco.
Spaans: Baya de Sanco.
OorsprongVan Noord-Europa tot Noord-Afrika.
VindplaatsIn Nederland in bossen, heggen en duinen.
BeschrijvingIn Nederland in bossen, heggen en duinen.
KweekBeide soorten kunnen in de tuin gekweekt worden door stekken of scheuren. Goed snoeien in het vroege voorjaar of in het late najaar.
VerduurzamenDe bloemen plukken als ze geheel openstaan, en vlak daarvoor de bladeren. Beide drogen in een koele luchtstroom. De bessen in trosjes plukken als ze neerhangen, en ook aan trosjes drogen of invriezen.
EigenschappenDe bloemen plukken als ze geheel openstaan, en vlak daarvoor de bladeren. Beide drogen in een koele luchtstroom. De bessen in trosjes plukken als ze neerhangen, en ook aan trosjes drogen of invriezen.
Toepassing spijs & drankIn oudhollandse recepten werden de bessen van de gewone vlier in hun geheel in koekjes en beignets meegebakken.
Ook werden ze geconfijt en als snoepje bij de thee genuttigd.
Er zijn lekkere jams en geleien van te maken, vooral in combinatie met wrange besvruchten zoals aalbessen en kruisbessen, die hun wrange smaak dan voor een deel kwijtraken.

In Frankrijk maakt men van de bessen zowel wijn als limonade.

In Engeland maakt menigeen van vlierbessen een lekkere portwijn.

Door het blauwzuurgehalte zijn bast, bladeren en onrijpe bessen enigzins geftig! Gedroogde bessen zijn zeer aromatisch en werken in kleine hoeveelheden smaakverhogend en kleurverbeterend in vruchtencompotes.

Wijn of azijn, geleien en zoetzuur van vlierbessen, bijvoorbeeld bij wildbraad, maar ook bij vissauzen op basis van vlierbessen zijn beslist de moeite van het bereiden waard.
Toepassing medicinaalVlierbessensap, siroop, wijn, likeur etc. helpen goed tegen verkoudheid.

Vlierbloesemextract is kalmerend en pijnstillend. Hete thee, gezet van een mengsel van vlierbloesem en kamillebloesem, helpt tegen ontstoken slijmvliezen en stramheid tengevolge van een kou.

Een melkinfusie van vlierbloesem helpt tegen een ontstoken keel.

Een aftreksel van gedroogde bessen is mild laxerend, van verse rauwe bessen sterk laxerend.
Toepassing huishoudelijkVlierbast en bladeren leveren met de juiste beitsmiddelen felle kleurstoffen.

De bladeren zijn insektenwerend.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.