Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Het belang van voeding tijdens de overgang

Het belang van voeding tijdens de overgang

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk, of je nou een baby bent of een bejaarde. Toch zijn er bepaalde fases in je leven waarin je extra goed moet gaan opletten wat je op je bord schept. Een van die fases is de overgang. Wanneer je hele hormoonhuishouding overhoop komt te liggen kan er in je lijf nogal het een en ander veranderen en kun je flink last krijgen van overgangsklachten zoals gewichtstoename en opvliegers. Maar dat betekent heus niet dat je alle lekkere dingen voortaan links moet laten liggen. Maar wat kun je nou het beste eten (en laten staan) om fit en energiek te blijven?

Opvliegers verminderen

Zeg je het woord overgang dan denken de meeste mensen vrijwel direct aan opvliegers. Tijdens een opvlieger krijg je het ineens heel warm, kan je hoofd of zelfs je nek en hals rood aanlopen en breekt het zweet je aan alle kanten uit. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt proberen om opvliegers te verminderen. Hoewel het niet wetenschappelijk onderbouwd is, krijgen veel vrouwen last van opvliegers wanneer ze koffie, thee, alcohol, en pittig eten nuttigen. Een goede manier om deze theorie te testen is door dit eens te laten staan of te minderen. Neem in plaats daarvan een paar extra glazen water. Als je opvliegers hebt kun je meer zweten dan gebruikelijk waardoor je teveel vocht verliest. Uitdroging beïnvloedt je zenuwstelsel en kan juist meer opvliegers veroorzaken. Voldoende water drinken kan opvliegers helpen voorkomen of verminderen.

Sterke botten en tanden

Om je botten sterk te houden en botontkalking en osteoporose te voorkomen heb je tijdens de overgang juist meer behoefte aan zuivelproducten zoals halfvolle of magere (karne)melk, yoghurt of kwark. Maar die extra zuivel hoeft niet altijd in een glas of kommetje te zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook een lekkere stamppot maken, met daarin zuivel verwerkt, of een lekkere wrap of curry met een sausje van crème fraiche of Griekse yoghurt. Niet iedereen kan tegen zuivel of wil zuivelproducten eten. Denk maar aan mensen met een vegan leefstijl of een lactose allergie. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een heleboel zuivelvervangers waarmee je toch calcium binnenkrijgt. Vervang koemelk dan door amandel-, rijst- of havermelk of schep een extra lepel groene groente op je bord of gooi ze door je smoothie. Een klein handje noten en zaden per dag is ook een goede bron van calcium. En wat dacht je van een lekkere sojaburger bij je gebakken aardappeltjes?

Blij met een banaan

De overgang is heus niet een en al kommer en kwel, maar soms is het toch best een beetje balen als je in je doen en laten belemmerd wordt door klachten als prikkelbaarheid, oogmigraine of een verminderd libido. Nou willen wij natuurlijk niet beweren dat je een depressie kunt bestrijden met een banaan. Maar een banaan kan er wel voor zorgen dat je lichaam een beetje meer serotonine, oftewel ‘het geluksstofje’, aanmaakt. In een banaan zit namelijk tryptofaan wat je lichaam om kan zetten in serotonine. Combineer je magere yoghurt of kwark dus met banaan om je humeur een beetje een steuntje in de rug te geven én van een lekker ontbijtje of tussendoortje te genieten. Geen fan van bananen? Dan kun je hetzelfde effect bereiken met andere voedingsstoffen die tryptofaan bevatten zoals linzen en granen, pompoenpitten, eieren en kwark.

17-10-2021 om 13:05:10