Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 16 november 2018.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Jeneverbes

jeneverbes Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij jeneverbes. Lees hieronder wat voor smaak jeneverbes heeft, hoe u het beste jeneverbes kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten jeneverbes het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over jeneverbes om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamJuniperus communis
FamilienaamCypersfamilie (Cypressaceae)
Overige namenJeneverstruik, damberen, wakel.
Buitenlandse namenEngels: Juniper.
Frans: Genièvre.
Duits: Wacholder.
Italiaans: Ginepro.
Spaans: Enebro.
OorsprongEuropa, Azië, Noord-Afrika en de Verenigde Staten.
VindplaatsIn Nederland op heidegrond en zandverstuivingen. Het is een beschermde plant.
BeschrijvingIn Nederland op heidegrond en zandverstuivingen. Het is een beschermde plant.
KweekVermeerderen door stekken in ruige droge grond.
VerduurzamenDe bessen oogsten als ze volledig rijp zijn, zodat hun volle aroma bereikt is. In zon en wind drogen en luchtdicht afgesloten bewaren.
EigenschappenDe bessen oogsten als ze volledig rijp zijn, zodat hun volle aroma bereikt is. In zon en wind drogen en luchtdicht afgesloten bewaren.
Toepassing spijs & drankIn zuurkool en wildmarinades. Ook kan men geplette bessen meebraden of er vlees mee inwrijven. Gebruik niet meer dan 1 à 2 bessen per persoon.
Een bessenmoes met suiker wordt wel bij vleesmaatijden geserveerd..
Vroeger werden de bessen gegist en werd de aldus gevormde alcohol tot oude jenever gedestilleerd. Tegenwoordig aromatiseert men bijvoorbeeld graanalcohol met de etherische olie van de bes met ongeveer hetzelfde resultaat.
De gedroogde blaadjes worden als keukenkruid bij visgerechten gebruikt. Jeneverbessen passen goed bij tijm, venkel, marjolein en laurier.
Toepassing medicinaalJeneverbessen zuiveren de adem en bevorderen de spijsvertering. Een afkooksel verlicht astma-aanvallen.
Toepassing huishoudelijkMet aluin of chroom als beitsmiddel leveren jeneverbessen een caramelkleurige verfstof.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.