Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, zaterdag 20 april 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Echte salie

echte salie Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij echte salie. Lees hieronder wat voor smaak echte salie heeft, hoe u het beste echte salie kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten echte salie het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over echte salie om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamSalvia officinalis
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiatae)
Overige namenTuinsalie, selft, Franse thee, zelve.
Buitenlandse namenEngels: Sage.
Frans: Sauge.
Duits: Echter Salbei.
Italiaans: Salvia.
Spaans: Salvia.
OorsprongIn het wild langs de noordkust van de Middellandse Zee.
VindplaatsSalie wordt in Nederland in veel variëteiten gekweekt.
BeschrijvingSalie wordt in Nederland in veel variëteiten gekweekt.
KweekIn april-mei zaaien in kalkhoudende grond. De zaailingen uitdunnen tot een onderlinge afstand van 50 centimeter. Voor normaal gebruik is één struik voldoende.
Stekken en scheuren gaat ook goed. Na twee jaar opnieuw kweken, want dan heeft de plant het grootste deel van het aroma verloren.

VerduurzamenDe dunne takjes met bladeren drogen en invriezen.
EigenschappenDe dunne takjes met bladeren drogen en invriezen.
Toepassing spijs & drankEen goed kruid voor eenvoudige, wat vette gerechten, bijvoorbeeld paling en vette kaassoorten. In Italië worden salieblaadjes bij kalfsvlees, lever en wild gebruikt.
In de oosterse lamskebabs wordt een mengsel van gehakte salieblaadjes en uien verwerkt.
De meeste Engelse recepten voor vulling van gevogelte zijn gebaseerd op salie, uien, gehakt en broodkruimels.
Gebruik altijd kleine hoeveelheden!
Toepassing medicinaalEen slappe thee van saliebladeren bevorderd de slijsvertering en werkt kalmerend en licht ontwaterend.
Het is een goede ontsmettende gordeldrank en geeft verlichting bij verkoudheid.
Een handvol bladeren in het badwater werkt ontsmettend en samentrekkend bij een geïriteerde huid.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.