Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Lavendel

lavendel Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij lavendel. Lees hieronder wat voor smaak lavendel heeft, hoe u het beste lavendel kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten lavendel het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over lavendel om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamLavandula
FamilienaamLipbloemenfamilie (Labiateae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Lavender.
Frans: LAvande.
Duits: Lavendel.
Italiaans: Lavanda.
Spaans: Espliego.
OorsprongIn het wild in Zuid-Europa rond de Middellandse Zee.
VindplaatsGekweekt in alle warme en gematigde klimaten, ook in Nederland.
BeschrijvingGekweekt in alle warme en gematigde klimaten, ook in Nederland.
KweekIn het voorjaar vermeerderen door uitlopers van 15 centimeter af te knippen en die uit te poten in kalkhoudende grond met een goede afwatering.
Zaaien is in Nederland vrij moeilijk.
Wanneer in het najaar gestekt wordt, moeten de planten ’s winters met zanderige compost afgedekt worden.
VerduurzamenDe bloemen plukken als ze opengaan. Doe het op een droge, liefst zonnige ochtend en laat de lange stelen eraan zitten. Losjes in bossen binden en te drogen hangen op een luchtige schaduwrijke plaats.
EigenschappenDe bloemen plukken als ze opengaan. Doe het op een droge, liefst zonnige ochtend en laat de lange stelen eraan zitten. Losjes in bossen binden en te drogen hangen op een luchtige schaduwrijke plaats.
Toepassing spijs & drankLavendel vormt een onderdeel van de ‘secutepices provençales;’, een mengsel van kruiden en specerijen, dat speciaal bestemd is voor ree-, haas- en konijnepepers, de ‘civets’.
In visgerechten hoogstens een vleugje bloesem gebruiken.
Een tikje lavendel per 500 gram appelgelei (ongeveer een jampot), een blaadje in de thee, of thee geheel van gedroogde jonge lavendelblaadjes, ia allemaal de moeite van het proberen waard.

Toepassing medicinaalIn ziekenhuiskamers en hospitalen werden vroeger lavendeltakken verbrand tegen infectiestank en insekten. Een kussentje gevuld met gedroogde lavendel zou kalmerend en slaapverwekkend werken.
Toepassing huishoudelijkTussen het linnengoed als motwerend middel en als onderdeel van badolie, badzout, crèmes, lotions, mondwaters en eaux de cologne.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.