Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Wede

wede Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij wede. Lees hieronder wat voor smaak wede heeft, hoe u het beste wede kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten wede het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over wede om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamIsatis tinctoria
FamilienaamKruisbloemenfamilie (Crucifereae)
Overige namenWedekruid, wilde indigo.
Buitenlandse namenEngels: Woad.
Frans: Pastel, Guède.
Duits: Färberwaid.
Spaans: Hierba pejiguera.
OorsprongZuid-Europa en West-Azië.
VindplaatsHet kruid wordt verwilderd aangetroffen in die delen van Noord-Europa, waar het oorspronkelijk gekweekt werd; in Nederland komt alleen de gekweekte vorm voor.
BeschrijvingHet kruid wordt verwilderd aangetroffen in die delen van Noord-Europa, waar het oorspronkelijk gekweekt werd; in Nederland komt alleen de gekweekte vorm voor.
KweekIn het voorjaar zaaien op goed bemeste grond met een goede afwatering en veel zon. De zaailingen op 1 meter afstand van elkaar poten.
VerduurzamenDe bladeren hartje zomer plukken.
EigenschappenDe bladeren hartje zomer plukken.
Toepassing spijs & drank-
Toepassing medicinaal-
Toepassing huishoudelijkNaast het gebruik als wondkruid werd tot de 17e eeuw de kleurstof verwerkt in verf. Omdat dit een enorm werk was, is men geheel overgestapt op indigo, dat tegenwoordig synthetisch bereid wordt.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.