Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 19 april 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Mierikswortel

mierikswortel Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij mierikswortel. Lees hieronder wat voor smaak mierikswortel heeft, hoe u het beste mierikswortel kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten mierikswortel het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over mierikswortel om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamCochlearia armoracia
FamilienaamKruisbloemenfamilie (Crucifereae)
Overige namenMierik, boerenradijs, mieredik.
Buitenlandse namenEngels: Horse-radish.
Frans: Raifort.
Duits: Meerrettich.
Italiaans: Rafona.
Spaans: Ràbano.
OorsprongOost-Rusland
VindplaatsVerwilderd in geheel Europa in de buurt van zoet water; in Nederland bestaat alleen de gekweekte vorm.
BeschrijvingVerwilderd in geheel Europa in de buurt van zoet water; in Nederland bestaat alleen de gekweekte vorm.
KweekTe vermeerderen door de wortels te scheuren, in plakjes te snijden en ze op 25 centimeter afstand van elkaar te poten. Dat moet gebeuren in het vroege voorjaar, in goed omgespitte, bemeste grond, ongeveer 30 centimeter diep.
VerduurzamenElk najaar de wortels rooien, in plakjes of geraspt drogen, of in azijn bewaren.
EigenschappenElk najaar de wortels rooien, in plakjes of geraspt drogen, of in azijn bewaren.
Toepassing spijs & drankAltijd op koude spijzen of in koude sauzen gebruiken, want gekookt of in warme gerechten vervliegen de vluchtige oliën snel en dus de smaak en geur.
Toepassing medicinaalEen aftreksel van mierikwortel is antiseptisch, eetlust opwekkend, laxerend en vooral ontwaterend; gebruik echter slechts hele kleine hoeveelheden!
Ook uitwendig helpt de vers geraspte wortel als kompres op pijnlijke gewrichten en winterhanden en-voeten.
Een afkooksel in melk vormt een goede antiseptische en reinigende huidlotion.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van mierikswortel.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.