Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Knoflook

knoflook Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij knoflook. Lees hieronder wat voor smaak knoflook heeft, hoe u het beste knoflook kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten knoflook het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over knoflook om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamAllium sativum
FamilienaamLeliefamilie (Leliaceae)
Overige namenBoerentheriaak, knuiflook
Buitenlandse namenEngels: Garlic.
Frans: Ail.
Duits: Knoblauch.
Italiaans: Aglio.
Spaans: Aio.
OorsprongHet steppengebied van Midden-Azië; het is door de kruisvaarders mee naar Europa gebracht.
VindplaatsIn Nederland zowel gekweekt als verwilderd.
BeschrijvingIn Nederland zowel gekweekt als verwilderd.
KweekPoot de bolsegmentjes met het puntje naar boven ongeveer 2 centimeter diep in losse grond op 15 centimeter afstand van elkaar op een zonnige plek. Bescherm ze tegen strenge vorst.
VerduurzamenRooi de bolletjes in juli-augustus zodra de bladeren gaan verwelken. Droog ze op een schaduwrijke droge plaats. De bolletjes die in de grond gebleven zijn, lopen het volgend jaar weer uit.
Knoflook kan vers, gedroogd als poeder, en als knoflookzout gebruikt worden.
Elk klimaat levert een knoflook met iets andere smaak.
EigenschappenRooi de bolletjes in juli-augustus zodra de bladeren gaan verwelken. Droog ze op een schaduwrijke droge plaats. De bolletjes die in de grond gebleven zijn, lopen het volgend jaar weer uit.
Knoflook kan vers, gedroogd als poeder, en als knoflookzout gebruikt worden.
Elk klimaat levert een knoflook met iets andere smaak.
Toepassing spijs & drankKnoflook kan rauw, gepeld en liefst uitgeknepen met een knoflookpers gebruikt worden in salades, azijnen, tafeloliën, etc. Overdrijf echter niet; het inwrijven van een slakom of een stuk vlees met een doorgesneden teentje is vaak al voldoende. Overdaad schaadt de darmen.
Meegekookt met warme spijzen en soepen is knoflook beter verteerbaar en vooral aroma-verbeterend, zonder zelf te veel op de voorgrond te treden.
Er zijn beroemde Griekse (shortkalia) en Franse (a
ïoli en vouille) knoflooksausen.
Toepassing medicinaalKnoflook voorkomt en bestrijdt infecties.
Infusen van knoflook zijn een goed middel tegen hoge bloeddruk (hypertensie), maar het is raadzaam de dosis door een deskundige te laten vaststellen.
Een fijngemaakt teentje even in een kopje hete melk laten trekken en opdrinken, verdrijft slapeloosheid (insomnie).
Enkele fijngemaakte teentjes 1 minuut laten koken in gezoete melk geeft een goed anti-wormmiddel bij kinderen (3x daags 1 theelepel).
Fijngeknepen knoflook met olijfolie mengen tot zalf (consistentie) levert een probaat middel om likdoorns te verwijderen. De zalf dik op de likdoorn smeren en ze verbinden. Herhaal dit tot de likdoorns verdwenen zijn.
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van knoflook.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.