Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, maandag 17 december 2018.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Zonnebloem

zonnebloem Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij zonnebloem. Lees hieronder wat voor smaak zonnebloem heeft, hoe u het beste zonnebloem kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten zonnebloem het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over zonnebloem om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamHelianthus annuus
FamilienaamComposietenfamilie (Compositeae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Sunflower.
Frans: Girasol, Tournesol, Hélianthe.
Duits: Sonneblume.
Italiaans: Girasole.
Spaans: Helianto, Mirasol.
OorsprongWaarschijnlijk werden de zaden door ontdekkingsreizigers uit Peru en Mexico meegenomen.
VindplaatsOveral in Europa, Zuid-Amerika en Afrika, waar ze op grote schaal gekweekt worden.
BeschrijvingOveral in Europa, Zuid-Amerika en Afrika, waar ze op grote schaal gekweekt worden.
KweekZaai eind april, mei, in volle voedzame grond, op een beschutte zonnige plaats. Uitdunnen tot een onderlinge afstand van ongeveer 40 centimeter.
VerduurzamenLeg de afgesneden bloemen op een koele, luchtige plaats te drogen tot de zaden er gemakkelijk uitvallen.
De eerste persing geeft tafelolie, de tweede persing geeft olie voor de fabricage van kaarsen en zeep. De pulp wordt in veevoer verwerkt.
EigenschappenLeg de afgesneden bloemen op een koele, luchtige plaats te drogen tot de zaden er gemakkelijk uitvallen.
De eerste persing geeft tafelolie, de tweede persing geeft olie voor de fabricage van kaarsen en zeep. De pulp wordt in veevoer verwerkt.
Toepassing spijs & drankDe zaden zelf kunnen geroosterd worden. Ze smaken naar noten en zijn zeer voedzaam, maar sommige mensen zijn allergisch voor het vliesje om de pitten. De eerste persing zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is een uitstekende keuken- en tafelolie, speciaal door zijn neutrale smaak en reuk.
De lange bloemknoppen, die dikwijls opzij uit de stengels groeien, smaken als artisjokken en kunnen ook op dezelfde manier gegeten en klaargemaakt worden.
Toepassing medicinaalEen afkooksel van 25 gram pitten in 50 centiliter water, gemengd met wat honing, is een goede slijmlosmakende hoestdrank.
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.