Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij zonnebloem. Lees hieronder wat voor
smaak zonnebloem heeft, hoe u het beste zonnebloem kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten zonnebloem het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over zonnebloem om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Waarschijnlijk werden de zaden door ontdekkingsreizigers uit Peru en Mexico meegenomen.
Vindplaats
Overal in Europa, Zuid-Amerika en Afrika, waar ze op grote schaal gekweekt worden.
Beschrijving
Overal in Europa, Zuid-Amerika en Afrika, waar ze op grote schaal gekweekt worden.
Kweek
Zaai eind april, mei, in volle voedzame grond, op een beschutte zonnige plaats. Uitdunnen tot een onderlinge afstand van ongeveer 40 centimeter.
Verduurzamen
Leg de afgesneden bloemen op een koele, luchtige plaats te drogen tot de zaden er gemakkelijk uitvallen.
De eerste persing geeft tafelolie, de tweede persing geeft olie voor de fabricage van kaarsen en zeep. De pulp wordt in veevoer verwerkt.
Eigenschappen
Leg de afgesneden bloemen op een koele, luchtige plaats te drogen tot de zaden er gemakkelijk uitvallen.
De eerste persing geeft tafelolie, de tweede persing geeft olie voor de fabricage van kaarsen en zeep. De pulp wordt in veevoer verwerkt.
Toepassing spijs & drank
De zaden zelf kunnen geroosterd worden. Ze smaken naar noten en zijn zeer voedzaam, maar sommige mensen zijn allergisch voor het vliesje om de pitten. De eerste persing zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is een uitstekende keuken- en tafelolie, speciaal door zijn neutrale smaak en reuk.
De lange bloemknoppen, die dikwijls opzij uit de stengels groeien, smaken als artisjokken en kunnen ook op dezelfde manier gegeten en klaargemaakt worden.
Toepassing medicinaal
Een afkooksel van 25 gram pitten in 50 centiliter water, gemengd met wat honing, is een goede slijmlosmakende hoestdrank.