Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en
soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.
Ja, ik accepteer cookies:
Op Receptentabel gebruiken we:
Functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Receptentabel gebruikgemaakt van sessie cookies.
Analyticscookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren.
Advertisingcookies. Om advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick geplaatst. Deze cookie houdt geen surfgedrag en persoonlijke informatie bij en zorgt er alleen voor dat niet continu dezelfde advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel een 'frequency cap' genoemd. Adverteerders kúnnen de cookies die zij plaatsen gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Dit heeft niet onze voorkeur, maar we hebben daar helaas geen invloed op.
Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij vanille. Lees hieronder wat voor
smaak vanille heeft, hoe u het beste vanille kan
gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten vanille het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier
nog wat extra informatie over vanille om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid
of specerij.
Vochtige tropische wouden van Midden-Amerika en Mexico. Door Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht.
Vindplaats
Midden-Amerika en tropische eilanden in de Stille Zuidzee.
Beschrijving
Midden-Amerika en tropische eilanden in de Stille Zuidzee.
Kweek
De bevruchting geschiedt kunstmatig, met behulp van een penseel. Alleen een heel klein Mexicaans bijtje is in staat door de nauwe bloemopening te kruipen en zo de bevruchting tot stand te brengen.
Verduurzamen
De reukloze peulen van de vanille worden, om te voorkomen dat ze openspringen, in halfrijpe staat geplukt. Daarna worden de vanillevruchten langdurig (afgesloten van de lucht) gefermenteerd. Tijdens dit proces wordt vanilline gevormd, dat zich als kristallen afzet op de zwarte schil. Daarin bevinden zich duizenden zwarte zaadjes.
Bewaar de vanillestokjes niet te droog; wikkel ze bijvoorbeeld in aluminiumfolie of leg ze in suiker. Dit laatste levert een goede kwaliteit vanillesuiker op.
De meeste vanille wordt tegenwoordig synthetisch bereid via chemische omlegging uit eugenol, afkomstig uit kruidnagelolie.
Eigenschappen
De reukloze peulen van de vanille worden, om te voorkomen dat ze openspringen, in halfrijpe staat geplukt. Daarna worden de vanillevruchten langdurig (afgesloten van de lucht) gefermenteerd. Tijdens dit proces wordt vanilline gevormd, dat zich als kristallen afzet op de zwarte schil. Daarin bevinden zich duizenden zwarte zaadjes.
Bewaar de vanillestokjes niet te droog; wikkel ze bijvoorbeeld in aluminiumfolie of leg ze in suiker. Dit laatste levert een goede kwaliteit vanillesuiker op.
De meeste vanille wordt tegenwoordig synthetisch bereid via chemische omlegging uit eugenol, afkomstig uit kruidnagelolie.
Toepassing spijs & drank
Om de specifieke smaak en geur wordt vanille in tal van recepten, vooral zoete, toegepast.
Ook in levensmiddelen-, tabaks-, en parfumerie-industrie wordt vanille verwerkt.