Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, woensdag 19 december 2018.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Vanille

vanille Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij vanille. Lees hieronder wat voor smaak vanille heeft, hoe u het beste vanille kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten vanille het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over vanille om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamVanilla planifolia
FamilienaamOrchideeënfamilie (Orchidaceae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Vanilla.
Frans: Vanille.
Duits: Vanille.
Italiaans: Vaniglia.
Spaans: Vanilla.
OorsprongVochtige tropische wouden van Midden-Amerika en Mexico. Door Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht.
VindplaatsMidden-Amerika en tropische eilanden in de Stille Zuidzee.
BeschrijvingMidden-Amerika en tropische eilanden in de Stille Zuidzee.
KweekDe bevruchting geschiedt kunstmatig, met behulp van een penseel. Alleen een heel klein Mexicaans bijtje is in staat door de nauwe bloemopening te kruipen en zo de bevruchting tot stand te brengen.
VerduurzamenDe reukloze peulen van de vanille worden, om te voorkomen dat ze openspringen, in halfrijpe staat geplukt. Daarna worden de vanillevruchten langdurig (afgesloten van de lucht) gefermenteerd. Tijdens dit proces wordt vanilline gevormd, dat zich als kristallen afzet op de zwarte schil. Daarin bevinden zich duizenden zwarte zaadjes.
Bewaar de vanillestokjes niet te droog; wikkel ze bijvoorbeeld in aluminiumfolie of leg ze in suiker. Dit laatste levert een goede kwaliteit vanillesuiker op.
De meeste vanille wordt tegenwoordig synthetisch bereid via chemische omlegging uit eugenol, afkomstig uit kruidnagelolie.
EigenschappenDe reukloze peulen van de vanille worden, om te voorkomen dat ze openspringen, in halfrijpe staat geplukt. Daarna worden de vanillevruchten langdurig (afgesloten van de lucht) gefermenteerd. Tijdens dit proces wordt vanilline gevormd, dat zich als kristallen afzet op de zwarte schil. Daarin bevinden zich duizenden zwarte zaadjes.
Bewaar de vanillestokjes niet te droog; wikkel ze bijvoorbeeld in aluminiumfolie of leg ze in suiker. Dit laatste levert een goede kwaliteit vanillesuiker op.
De meeste vanille wordt tegenwoordig synthetisch bereid via chemische omlegging uit eugenol, afkomstig uit kruidnagelolie.
Toepassing spijs & drankOm de specifieke smaak en geur wordt vanille in tal van recepten, vooral zoete, toegepast.
Ook in levensmiddelen-, tabaks-, en parfumerie-industrie wordt vanille verwerkt.
Toepassing medicinaal-
Toepassing huishoudelijk-


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.