Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Welkom bezoeker, vrijdag 19 april 2024.
Terug naar hoofdpagina Disclaimer en copyrights Contactformulier Toevoegen aan favorieten

Peperstruik

peperstruik Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij peperstruik. Lees hieronder wat voor smaak peperstruik heeft, hoe u het beste peperstruik kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten peperstruik het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over peperstruik om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamPiper nigrum
FamilienaamPeperachtigen (Piperaceae)
Overige namen-
Buitenlandse namenEngels: Pepper
Frans: Poivre.
Duits: Pfeffer.
Italiaans: Pepe nero.
Spaans: Pimenta negra.
Maleis: Lada nitan.
Hindi: Kala mirchi.
OorsprongDe tropische regenwouden van India (klimheester).
VindplaatsPlantages in indonesië, Sri Lanka, Brazilië en de malabarkust van India, waar de beste kwaliteit vandaan komt.
BeschrijvingPlantages in indonesië, Sri Lanka, Brazilië en de malabarkust van India, waar de beste kwaliteit vandaan komt.
Kweek-
VerduurzamenAls men de groene, onrijpe peperbesjes plukt en deze in de zon droogt, krijgt men zwarte peper, waarvan een groot deel van het aroma in de schil zit.
Nadat de rijpe rode besjes geplukt zijn, worden ze opgeslagen, waardoor ze gaan fermenteren. Schil en vruchtvlees laten dan los en worden van de peperkorrel afgewassen. De peperkorrels worden gedroogd en deze vormen dan de witte peper. Witte peper kan ook verkregen worden door zwarte peper machinaal te schillen, maar door dit proces wordt toch niet de echt witte peper verkregen.
Het verdient aanbeveling da peper in korrels te kopen en niet in gemalen vorm. Niet alleen omdat van gemalen peper snel het aroma vervliegt, maar ook omdat peperpoeder makkelijk te vervalsen is.
De laatste tijd is het gebruik van zwarte peper ( en ook van de groene en de rode spaanse peper) enorm toegenomen, vooral bij bereidingen waarbij voorheen de witte peper, die minder pittig is, werd gebruikt.
EigenschappenAls men de groene, onrijpe peperbesjes plukt en deze in de zon droogt, krijgt men zwarte peper, waarvan een groot deel van het aroma in de schil zit.
Nadat de rijpe rode besjes geplukt zijn, worden ze opgeslagen, waardoor ze gaan fermenteren. Schil en vruchtvlees laten dan los en worden van de peperkorrel afgewassen. De peperkorrels worden gedroogd en deze vormen dan de witte peper. Witte peper kan ook verkregen worden door zwarte peper machinaal te schillen, maar door dit proces wordt toch niet de echt witte peper verkregen.
Het verdient aanbeveling da peper in korrels te kopen en niet in gemalen vorm. Niet alleen omdat van gemalen peper snel het aroma vervliegt, maar ook omdat peperpoeder makkelijk te vervalsen is.
De laatste tijd is het gebruik van zwarte peper ( en ook van de groene en de rode spaanse peper) enorm toegenomen, vooral bij bereidingen waarbij voorheen de witte peper, die minder pittig is, werd gebruikt.
Toepassing spijs & drankZowel hele witte als zwarte peperkorrels maken deel uit van inmaakkruiden. De zwarte gaan in zuurkool, al of niet via de pepermolen, en worden gebruikt bij het bereiden van vlees en als tafelspecerij.
De kwaliteit van peper varieert enorm, maar kan met een gemakkelijke test worden vastgesteld. Probeer een korrel tussen duim en wijsvinger kapot te knijpen. Hoe gemakkelijker dit gaat, en hoe meer stof er vrij komt, des te slechter de kwaliteit.
Witte peper wordt vooral gemalen gebruikt in witte sauzen.
Zwarte korrels worden geplet en gebruikt in marinades, curries en chutney’s.
In Frankrijk wordt wel grof gemalen zwarte peper gebruikt onder de naam mignotte. Met die naam wordt ook een kruidenbuiltje aangeduid, dat gevormd wordt door gember, kruidnagel, kaneel en koriander.
Er bestaat ook nog een bittere Cubebe peper,Piper cebebum, waarvan de etherische olie wordt gebruikt in de smaakstoffenindustrie. Verder ook de Piper longa, een langwerpige peper die ontzettend bijtend en iets zoet van smaak is en alleen in India, het Verre Oosten en op de eilanden van de Stille Zuidzee wordt gebruikt.
Toepassing medicinaal-
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van peperstruik.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.