Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Receptentabel niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Receptentabel gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Receptentabel

Venkel

venkel Hier vindt u uitgebreide informatie van het kruid of specerij venkel. Lees hieronder wat voor smaak venkel heeft, hoe u het beste venkel kan gebruiken en bij welke gerechten en/of recepten venkel het beste tot zijn recht komt. Tevens vindt u hier nog wat extra informatie over venkel om zo een nog betere indruk te krijgen van het kruid of specerij.


  
Latijnse naamFoeniculum vulgare
FamilienaamSchermbloemenfamilie (Umbellifereae)
Overige namenVennekool.
Buitenlandse namenEngels: Fennel.
Frans: Fenouil, Anet doux.
Duits: Fenchel.
Italiaans: Finocchio.
Spaans: Hinojo.
OorsprongHet Middellandse Zeegebied; door de Romeinen naar de rest van Europa gebracht.
VindplaatsAlle gematigde streken van de wereld. In het wild groeit venkel op kalkhoudende grond, bij voorkeur in de buurt van zout water.
BeschrijvingAlle gematigde streken van de wereld. In het wild groeit venkel op kalkhoudende grond, bij voorkeur in de buurt van zout water.
KweekDe zoete tuinvenkel wordt evenals de knolvenkel als éénjarig plant gekweekt.
Zaaien van april tot augustus en ’s winters goed afdekken.
Uit de buurt houden van dille, omdat er gevaar bestaat voor kruisbestuiving, en van koriander, bonen en tomaten, omdat die anders in hun groei geremd worden.
Foeniculum vulgare is winterhard en kan in het najaar door scheuren van volwassen planten vermeerderd worden.
VerduurzamenDe schermen van de venkel omgekeerd ophangen en het zaad opvangen.
EigenschappenDe schermen van de venkel omgekeerd ophangen en het zaad opvangen.
Toepassing spijs & drankHet groen van de bittere venkel wordt in Centraal-Europese en Russische gerechten verwerkt.
De scherp smakende zaden van venkel vormen in Frankrijk een bestanddeel van een ‘bouquet garni’ voor slakken.
Ook in de Chinese en Indiase keuken worden het bittere venkelgroen en venkelzaad gebruikt.

Halfrijpe schermen en zaden van de venkel zijn geschikt voor inmaak op azijn.
Van de zoetere venkel worden vooral Griekse, Italiaanse en Franse gerechten zowel de knol als de bladeren en het zaad gebruikt. Dit zaad, wat veel milder en aromatischer is dan dat van de wilde venkel is een smaakbasis voor sommige Franse likeuren zoals fenouillette, voor Florentijnse worsten en sommige soorten appelgebak (soms gemengd met anijszaad).
Het groen van de zoete venkel past uitstekend bij vette vis en vet vlees, zoals in de Italiaanse gerechten speenvarken of ham met venkel.
Ook harmoniseert venkel met vis, kip, lamsvlees, romige sauzen en verse groenten als worteltjes en doperwten.
Knolvenkel is zowel rauw als gekookt erg lekker.
Toepassing medicinaalKauwen op venkelzaden of er thee van drinken, is eetlustopwekkend en bevorderd de spijsvertering.
Vermoeide of ontstoken ogen vinden baat bij een kompres van venkelwater dat getrokken is van venkelgroen.
Een melkextract van venkelzaad helpt tegen buikpijn.
Een paar druppels venkelzaadextract of venkelolie op een suikerklontje helpen direct bij benauwdheid door een astma-aanval.
Venkelzaadextracten helpen verder, net als andere schermbloemigen tegen winden, slechte adem en problemen met urineretentie (niet kunnen plassen)
Toepassing huishoudelijk-
Voedingswaarde Voedingswaarde van venkel.


zoek kruiden en specerijen



back Terug naar kruiden en specerijen overzicht.